Seksuaalioikeusverkoston toimintaperiaatteet

Seksuaalioikeusverkosto on ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien suomalaisten järjestöjen vaikuttajaverkosto.

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omasta kehosta, seksuaalisuudesta ja ihmissuhteista. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä ihmisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. Seksuaalisuus on olennainen ja arvokas osa ihmisyyttä. Se on ihmisen perusominaisuus, joka kehittyy läpi elämän.

Sisällölliset painotukset

Verkoston toiminnan painopisteet ovat kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus ja seksuaaliväkivalta sekä anti-gender-liikkeen vastustaminen.

Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus luo vahvan pohjan seksuaalioikeuksien toteutumiselle. Sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta ovat ilmentymiä sukupuolten epätasa-arvosta ja muiden ihmisoikeuksien toteutumattomuudesta. Nämä asiat linkittyvät toisiinsa ja vaikuttavat perustavalla tasolla yhteiskunnan rakenteisiin sekä hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus ja seksuaaliväkivallan poistaminen vaikuttavat positiivisesti myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen Suomessa ja globaalisti.

Anti-gender-liike on järjestäytynyt ja hyvin rahoitettu liike, joka vastustaa seksuaalioikeuksia. Erityisesti liike pyrkii vastustamaan kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta, sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia sekä oikeutta aborttiin. Verkosto on vastavoima anti-gender-liikkeelle. Liikettä vastustetaan suoraan erilaisin vaikuttamis- ja viestintätoimin sekä edistämällä seksuaalioikeuksia vahvasti.

Jäsenmäärittely

Jäseniksi voivat liittyä järjestöt, jotka omassa työssään eri tavoin edistävät seksuaalioikeuksia Suomessa ja/tai kansainvälisesti. Verkoston jäsenjärjestöt toimivat ihmisoikeusperustaisesti seksuaalioikeuksien eteen omasta tulokulmastaan.

Verkostojäsenyys hyväksytään kollektiivisesti kokouksessa. Erillistä jäsenhakumenettelyä ei ole, vaan kuka tahansa kiinnostunut seksuaalioikeuksia edistävä järjestö voi ilmaista halukkuutensa liittyä jäseneksi. Jäsenyys perustuu luottamukseen.

Verkostojäsenyyttä voidaan uudelleen tarkastella, mikäli käy ilmi, että järjestö toimii näiden toimintaperiaatteiden vastaisesti.

Seksuaalioikeusverkoston toiminta käytännössä

Verkosto viestii pääasiallisesti yhteisen sähköpostilistan kautta. Sähköpostilistan osoite on seksuaalioikeusverkosto(a)googlegroups.com. Kaikki jäsenet saavat lähettää viestejä listalle. Listalla voi esimerkiksi viestiä seksuaalioikeuksiin liittyvistä uutisista, mainostaa seksuaalioikeuksiin liittyviä tilaisuuksia ja nostaa keskusteluun ajankohtaisia aiheita.

Verkosto kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa ja tarvittaessa useammin. Kokousten agendalle saa kaikki jäsenet tuoda käsiteltäviä asioita. Kokouksissa vaihdetaan tietoa seksuaalioikeuksien tilanteesta Suomessa ja kansainvälisesti sekä jäsenten toimista niiden edistämiseksi. Kokouksissa päätetään vaikuttamis- ja viestintätoimista ja sovitaan käytännön järjestelyistä.

Verkostolla on verkkosivut osoitteessa https://seksuaalioikeusverkosto.wordpress.com/. Verkkosivuilla kerrotaan verkoston tavoitteet, toimintaperiaatteet, määritellään seksuaalioikeudet ja listataan verkoston jäsenjärjestöt. Lisäksi verkkosivuilla voidaan julkaista yhteiset kannanotot yms.

Jätä kommentti